Denemarken is het meest zuidelijk gelegen land van de noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden. De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen, een prachtige stad die erg beroemd is vanwege het hosten van het standbeeld van de kleine zeemeermin, omdat het in de buurt van het Legopark ligt en omdat het een van de steden is met een paar wereldwijd beroemde restaurants. Onze favoriet is absoluut Amass Restaurant van chef en eigenaar Matt Orlando. Door zijn eigen woorden kun je een eenvoudige en effectieve groene revolutie ontdekken.

ANDERS DENKEN

De basis van alles wat we hier bij Amass doen, is om heerlijk eten te serveren in een opwindende sfeer en tegelijkertijd verantwoordelijk te zijn. Wat voortkomt uit deze manier van denken en werken, stimuleert onze creativiteit en bevordert onze cultuur. Maar in plaats van een zoektocht naar het perfecte stuk vis of perfect gevormde wortel, is het wat we kunnen doen met gedroogde walnotenpulp of de miso die we maken van citroenschillen. De zogenaamde “bijproducten” die we produceren, zijn onze drijfveren. En hierdoor hebben we ons afval met 75% kunnen verminderen. Maar duurzaamheid is meer dan de fysieke actie van het scheiden van plastic en glas, het is een gemoedstoestand. Het heeft meer kameraadschap gecreëerd in het restaurant en is zo ingebed in onze cultuur bij Amass, dat we ons geen andere manier van werken kunnen voorstellen.

We realiseerden ons dat er meer een erfenis moest zijn dan enkele kenmerkende gerechten of een beoordeling op een lijst. Dus we zijn begonnen aan deze onbekende reis waar smaak en heerlijkheid nog steeds heersen, maar we koken op een meer verantwoorde manier en hopelijk leggen we een pad voor onze industrie voor een betere toekomst.

‘We waren erwten aan het plukken en ik pakte een peul en deze jongen gaat,‘ wat is dat? ’Ik opende het en zei:‘ dit zijn erwten ’, en zijn ogen zijn als:‘ daar komen de erwten vandaan ’. Hij had alleen bevroren erwten gezien in een zak. ‘

– Matt Orlando –

We zijn begonnen met het Amass Green Kids-programma om stadskinderen van scholen in Kopenhagen te leren over de wonderen van het plantenleven en de geneugten van het kweken en eten van goed voedsel.

AMASS GREEN KIDS PROGRAM

De kinderen hebben drie sessies, de eerste twee in onze stadstuin waar ze hun eigen groenten planten en verzorgen terwijl ze leren over de koolstofcyclus, compostering en waarom we zo weinig verspillen aan wat we kweken. In de laatste sessie gaan ze samen met Amass-koks in de keuken koken en eten ze heerlijke gerechten gemaakt van de producten die ze zelf hebben gekweekt. Door plezier te hebben en letterlijk hun handen vuil te maken, hopen we dat ze geïnspireerd zullen worden om anders te denken over wat ze eten. Het is ons geschenk aan de volgende generatie – een kans om te begrijpen hoe goed voedsel en zorg voor de planeet hand in hand gaan.