Tijdens een feestelijke ceremonie op de Boerenmarkt heeft wethouder Loes Ypma de eerste zes cheques van de Floriade Parade uitgereikt. De winnende voorstellen zijn mooie voorbeelden van initiatieven die groen en gezond Almere benadrukken. Van een picknick onder de kersenbloesem in Almere Buiten tot aan een wormenhotel in Nobelhorst.

Eerste keer jury

Omdat de jury voor het eerst bij elkaar was, ruim twee maanden na de lancering van de actie, werd besloten dat meer dan vier voorstellen in aanmerking kwamen voor de financiële kickstart van 1.000 euro. In totaal werden maar liefst negentien voorstellen beoordeeld. De gekozen voorstellen:

Kersenbloemfeest Regenboogbuurt

Vier het Kersenbloesemfeest Almere onder de Japanse sierkersen langs het fietspad aan de Terracottastraat in Almere Buiten. Neem je eigen picknickmand mee en ga picknicken met buren, vrienden en familie onder de kersenbloesem in de Regenboogbuurt Almere. Het uitgereikte bedrag is gebruikt voor onder meer promotiemateriaal en duurzaam servies.

Compost WOB tuinen Noorderplassen

Moestuinen Noorderplassen is in 2013 opgericht. Buurtbewoners en basisschoolkinderen zijn sindsdien actief aan het tuinieren in hun moestuin. Het gaat hartstikke goed, het bemestingssysteem kan alleen nog beter. Daar gaat deze aanvraag over. De bemesting moet namelijk extern aangevoerd worden. Idee is om twee innovatieve snelwerkende lokale bemestingssytemen op te zetten. Het tweede onderdeel van de aanvraag is een composttumbler. Dat is een compact geïsoleerd systeem, waardoor gft-afval in kleinere volumes kan verteren in een periode van 6 weken.

De winnende voorstellen zijn mooie voorbeelden van initiatieven die groen en gezond Almere benadrukken.

Wormen- en insectenhotel in Nobelhorst

Een volwaardig wormenhotel inclusief workshop, met daarnaast ook nog een insectenhotel. Een buurtcompost-project verbindt de buurtgenoten. Want voordat de deelnemers het wormenhotel kunnen gebruiken, krijgen ze samen een uitgebreide workshop waarin de werking van het compostmeubel wordt uitgelegd. Een goede verzorging van het wormenhotel is zeer belangrijk. En dat valt of staat met een goede samenwerking van de gebruikers.

Duurzaam bijenhotel Sieradenbuurt

In de Sieradenbuurt is een ecologisch voedselbos op basis van permacultuur aangelegd van 5,5 hectare. Het is belangrijk dat de gewassen worden bestoven. Daarvoor zijn bijen onmisbaar. Maar bijen hebben het zwaar. Niet alleen vanwege ziekten, maar ook omdat veel gewassen worden bespoten met insecticiden. In het voedselbos kunnen ze naar hartenlust rondvliegen en bestuiven. Om de wilde bijen een handje te helpen komt er een duurzaam bijenhotel dat past bij het karakter van het voedselbos: duurzaam en stoer.

Blauwe Maandag in het Den Uylpark

In het Den Uylpark verzorgen vrijwilligers van IVN en de Almeerse Wolunie een akker waarop planten worden gekweekt die plantaardige verfstoffen bevatten. Deze kleurstoffen worden bij de Almeerse Wolunie gebruikt om wol en vilt mee te verven. In het park kun je daar nu niets van zien. Door middel van een tijdelijk potloodlint wordt daarom een ode gebracht aan de traditie van ambachtelijk verven met natuurlijke pigmenten.

We Make Magazine voor scholieren

Een online schoolkrant voor alle scholen in Almere over wat er allemaal op het gebied van groen en duurzaamheid gebeurt en vooral wat er allemaal in onze stad te ontdekken valt. Kinderen zijn heel enthousiast over een online schoolkrant en graag willen meewerken, denken en helpen.