Er zijn twee soorten verhalen die je in het nieuws vindt: de verhalen die je in een depressieve bui brengen en die je in een positieve stemming brengen. Het volgende verhaal is van het tweede soort. Het is het verhaal van Diya en haar vader Naveen.

Naveen Gopi uit Almere gaat elk weekend met zijn dochter Diya sigarettenpeuken opruimen. Vaak gaat hij naar het centrum van Almere of naar de verschillende busstations. In de eerste vier maanden tijd hebben ze anderhalve krat vol peuken opgeraapt.

Volgens Naveen zitten er in de zogenoemde ‘butts’ plastic en heel veel chemicaliën. “Als rokers hun opgerookte sigaret op straat gooien, kan dat door de wind en regen in slootjes, kanalen en in ons riool terechtkomen”, legt hij uit. “Dat water wordt verder verwerkt en vervolgens komen microscopische deeltjes plastic en een aantal van die chemicaliën daardoor in ons lichaam. En niemand realiseert zich dat.”

Om meer bewustzijn te creëren, is Naveen zo’n een jaar geleden gestart met het opruimen van de peuken. Het idee kwam eigenlijk van zijn dochter.

Op haar school was een project om plastic op te ruimen. “Ze wilde plastic uit het water halen, maar dat was voor mij onmogelijk om te doen. Toen liep ik een keer terug naar huis en zag ik allemaal sigarettenpeuken op de grond liggen.

Diya en Naveen

Thuis ben ik gaan googlen en toen zag ik dat de peuken vooral van plastic gemaakt zijn. En toen besloten we dit op te gaan ruimen.

Om wat goeds met de ‘butts’ te doen, wil Naveen samenwerken met Rijkswaterstaat. Hij heeft gelezen dat in Australië de peuken verwerkt worden in het asfalt en dat daardoor de weg koeler blijft. De ‘butts’ absorberen de hitte. Naveen heeft een plan naar Rijkswaterstaat gestuurd en is in afwachting van antwoord.

Volg Diya en Naveen op hun Facebookpagina