Er is een ongelooflijke kunstinstallatie te bezoeken in Engeland, stichting A Drop in the Ocean – Een druppel in de Oceaan – heeft een kleurrijke golf van plastic doppen gecreëerd, verzameld uit Brighton Beach. Met 29.000 plastic doppen, als je ze op elkaar stapelt, zouden ze hoger zijn dan The Shard ( een wolkenkrabber in southwark in Londen. De toren is 310 meter hoog en telt 72 bruikbare verdiepingen, plus nog eens 15 verdiepingen met verwarmingsinstallaties.)

A Drop in the Ocean, verzamelde vorig jaar acht maanden plastic flessendoppen van Brighton Beach. De  29.000 gevonden plastic flessendoppen zijn gewassen, gesorteerd en georganiseerd in een 50 meter lange golfregenboog langs het hek van de Volks Railway in de stad.

150 vrijwilligers hielpen bij de verschillende fasen van het project en de enorme hoeveelheid plastic flesdoppen – van plastic flessen voor eenmalig gebruik – toont de omvang van het probleem waarmee elk van onze stranden wereldwijd  wordt geconfronteerd.

In acht maanden werden 29.684 flesdoppen verzameld aan de kust van Brighton en Hove.

Uit de definitieve gegevens voor het project bleek ook dat van de 29.684 flesdoppen die tussen 1 maart en 20 oktober 2018 zijn verzameld: 25% kwam uit melkflessen. Van de flessendoppen met een duidelijk merk, was 27% afkomstig van producten van The Coca-Cola Company. Een totaal van 2.445. Nestlé was het grootste identificeerbare watermerk met iets meer dan 13% .

Inwoner van Kemp Town, permacultuurontwerper en projectinitiator, Irene Soler, koos flessendoppen voor het project omdat ze iets waren dat ze bijna elke keer tegenkwam als ze langs de kust liep.

A Drop in the Ocean - UK

Ze zijn ook klein genoeg om door veel zeedieren te worden ingeslikt, kunnen langzaam afbreken, kunnen lang drijven en behoren tot de top 5 items op stranden over de hele wereld volgens het Bottle Cap Report 2017 van de North Sea Foundation.

De vraag die mij het meest werd gesteld toen ik touwtjes boven op het hek hing was:” Heb je ze geverfd om die kleuren te krijgen? ” De vraag verbaasde me eerst. Maar toen realiseerde ik me dat flessendoppen gewoon een ander deel van onze verspilling zijn die we niet eens zien. Ze zijn ‘onzichtbaar’. Door ze aan een hek te rijgen, zagen mensen ze echt, ” legt Irene Soler uit, de oprichter van A Drop in the Ocean.