Hoe ziet de ‘Groene Stad van de Toekomst’ er precies uit? Dit is een wereldwijd vraagstuk, waar Floriade Expo 2022 antwoord op wil geven. Onze landschapsarchitect Niek Roozen heeft als Nederlandse inzending voor de Beijing Expo 2019 een tuin ontworpen met een caleidoscopische ‘groene ervaring’, in aanloop naar Floriade Expo 2022.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg Niek Roozen om een ontwerp te maken voor de Nederlandse inzending voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Beijing Expo 2019, die geopend is van april tot oktober 2019. Het thema van de Expo in Beijing is vergelijkbaar met die van Floriade Expo 2022. De ‘Holland Garden’, is de Nederlandse inzending op de Expo in Beijing.

Caleidoscopische ervaring in de Holland Garden

Net als Floriade Expo 2022 is de Holland Garden ontworpen als een arboretum, waardoor Nederland de diversiteit van de Nederlandse land- en tuinbouwsector kan laten zien. De focus is tweeledig: de diversiteit van planten en de mogelijkheid om de stad kleurrijker te maken met een verbeterde kwaliteit van leven aan de ene kant en aan de andere kant een antwoord op actuele thema’s als ‘de stad als spons’ (steden die zijn voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering) en een duurzame voedselvoorziening.

Holland Garden Beijing 2019

Floriade Expo 2022 werkte nauw samen met het creatieve bureau NorthernLight om een unieke caleidoscoop te bouwen op de Expo in Beijing. Deze installatie toont een video die een spectaculaire sneak preview geeft van wat bezoekers kunnen verwachten tijdens Floriade Expo 2022.